Raising awareness

 

Get involved

Measure

Engagement

Alternatives

Making the invisible visible

It would never occur to us to feed our families potentially hazardous food or give them contaminated water. Yet all too often we fail to apply the same caution to the air we all breathe. This is due, primarily, to a lack of awareness. And raising awareness of the impact of air pollution on human health and wellbeing is a cornerstone of our initiative.

Global air pollution is now the biggest environmental risk of early death, responsible for as many as seven million premature deaths each year. That’s more than AIDS, tuberculosis and malaria combined. And recent studies have uncovered that air pollution can impact mental health, lung development and the economy.

Educating residents about air pollution risk is essential to making the topic personally relevant while also managing the potential stress, sense of powerlessness, or lack of control that may come with knowledge of environmental contamination.

Studies have shown that air quality communication is lacking yet crucially needed. Information about air pollution and health risks is often disseminated using channels that are unlikely to reach the most vulnerable populations. Raising awareness at a local level among an engaged population will greatly increase the impact of information.

Citizen science, or the public’s direct participation in collecting, analyzing, and interpreting scientific data, has also proven effective in translating results to action and prompting local clean-air solutions. 

We also need to help people make sense of the information. Hyperlocal maps can stimulate engagement and direct people towards action. 

Communication about air quality has the potential to reduce the adverse effects of air pollution through generating awareness and catalyzing public opinion in support of policies for air pollution reductio; all are components of environmental health literacy.

Our News And Events

Comments Box SVG iconsUsed for the like, share, comment, and reaction icons
Cotxe elèctric compartit

Encuesta ecotxe en Sóller.

Hi haurà més informació sobre la iniciativa a la Plaça aquest dissabte, 19/02, i el dissabte 05/03, de 10.00 a 13.00

Aquesta enquesta està destinada a conèixer les possibilitats d'implementar un esquema de cotxe elèctric compartit o "carsharing" a Sóller. L'ús del cotxe elèctric redueix les emissions de contaminants, millorant la qualitat de l'aire a nivell local, i les emissions de gasos d'efecte d'hivernacle, ajudant a combatre el canvi climàtic. A més, l'ús compartit té grans avantatges no sols per als/les usuaris/es (estalvi, pressupost, disponibilitat) sinó també per a reduir la quantitat de cotxes al poble i ajudar a la descongestió del trànsit. L'experiència ja existeix a Palma i a Esporles. Gràcies per prendre't una estona per a respondre: ens ajuda molt! Feu clic a l'enllaç a continuació: docs.google.com/forms/d/e/1FAIpQLScnoDH3pbNJHBYLauRa1DOTV68kYtI3RS955kKNf3pbjOrrZA/viewform?usp=s...
... See MoreSee Less
Cotxe elèctric compartit

Encuesta ecotxe en Sóller.

Hi haurà més informació sobre la iniciativa a la Plaça aquest dissabte, 19/02, i el dissabte 05/03, de 10.00 a 13.00

Aquesta enquesta està destinada a conèixer les possibilitats dimplementar un esquema de cotxe elèctric compartit o carsharing a Sóller. Lús del cotxe elèctric redueix les emissions de contaminants, millorant la qualitat de laire a nivell local, i les emissions de gasos defecte dhivernacle, ajudant a combatre el canvi climàtic. A més, lús compartit té grans avantatges no sols per als/les usuaris/es (estalvi, pressupost, disponibilitat) sinó també per a reduir la quantitat de cotxes al poble i ajudar a la descongestió del trànsit. Lexperiència ja existeix a Palma i a Esporles. Gràcies per prendret una estona per a respondre: ens ajuda molt! Feu clic a lenllaç a continuació: https://docs.google.com/forms/d/e/1FAIpQLScnoDH3pbNJHBYLauRa1DOTV68kYtI3RS955kKNf3pbjOrrZA/viewform?usp=sf_link
Timeline photossaveu.cat/article.php?art=14152

#soller #saveu #veudesoller
... See MoreSee Less
𝐒𝐨́𝐥𝐥𝐞𝐫 𝐭𝐚𝐧𝐜𝐚 𝐥'𝐚𝐧𝐲 𝟐𝟎𝟐𝟏 𝐚𝐦𝐛 𝐧𝐢𝐯𝐞𝐥𝐥𝐬 𝐝𝐞 𝐜𝐨𝐧𝐭𝐚𝐦𝐢𝐧𝐚𝐜𝐢𝐨́ 𝐚𝐭𝐦𝐨𝐬𝐟𝐞̀𝐫𝐢𝐜𝐚 𝐪𝐮𝐚𝐬𝐢 𝐝𝐮𝐞𝐬 𝐯𝐞𝐠𝐚𝐝𝐞𝐬 𝐬𝐮𝐩𝐞𝐫𝐢𝐨𝐫𝐬 𝐚𝐥𝐬 𝐧𝐢𝐯𝐞𝐥𝐥𝐬 𝐫𝐞𝐜𝐨𝐦𝐚𝐧𝐚𝐭𝐬 𝐩𝐞𝐫 𝐥'𝐎𝐌𝐒

⁣ 𝐸𝑞𝑢𝑖𝑣𝑎𝑙 𝑎 𝑓𝑢𝑚𝑎𝑟 154 𝑐𝑖𝑔𝑎𝑟𝑟𝑒𝑡𝑠 𝑎 𝑙'𝑎𝑛𝑦 (𝑖𝑛𝑐𝑙𝑜𝑠𝑜𝑠 𝑒𝑙𝑠 𝑏𝑒𝑏𝑒̀𝑠), 𝑔𝑎𝑖𝑟𝑒𝑏𝑒́ 𝑚𝑖𝑔 𝑝𝑎𝑞𝑢𝑒𝑡 𝑎𝑙 𝑚𝑒𝑠.⁣
 ⁣
 𝐷𝑒𝑠𝑒𝑚𝑏𝑟𝑒: 𝑒𝑙 𝑚𝑒𝑠 𝑞𝑢𝑒 𝑟𝑒𝑔𝑖𝑠𝑡𝑟𝑎 𝑒𝑙𝑠 𝑝𝑖𝑡𝑗𝑜𝑟𝑠 𝑛𝑖𝑣𝑒𝑙𝑙𝑠, quatre 𝑣𝑒𝑔𝑎𝑑𝑒𝑠 𝑒𝑙𝑠 𝑛𝑖𝑣𝑒𝑙𝑙𝑠 𝑒𝑠𝑡𝑎𝑏𝑙𝑒𝑟𝑡𝑠 𝑝𝑒𝑟 𝑙'𝑂𝑀𝑆. 𝑀𝑎𝑖𝑔 𝑒́𝑠 𝑞𝑢𝑎𝑛 𝑒𝑠 𝑟𝑒𝑠𝑝𝑖𝑟𝑎 𝑚𝑖𝑙𝑙𝑜𝑟⁣
 ⁣
 𝑆𝑜́𝑙𝑙𝑒𝑟 𝑣𝑖𝑢 𝑠𝑖𝑠 𝑚𝑒𝑠𝑜𝑠 𝑎 𝑙'𝑎𝑛𝑦 𝑎𝑚𝑏 𝑙'𝑎𝑖𝑟𝑒 𝑠𝑎𝑙𝑢𝑑𝑎𝑏𝑙𝑒 (𝑎𝑏𝑟𝑖𝑙 𝑎 𝑠𝑒𝑡𝑒𝑚𝑏𝑟𝑒) 𝑖 𝑠𝑖𝑠 𝑚𝑒𝑠𝑜𝑠 𝑚𝑒́𝑠 𝑝𝑒𝑟 sobre 𝑑𝑒𝑙𝑠 𝑛𝑖𝑣𝑒𝑙𝑙𝑠 𝑟𝑒𝑐𝑜𝑚𝑎𝑛𝑎𝑡𝑠 𝑝𝑒𝑟 𝑙'𝑂𝑀𝑆 (𝑜𝑐𝑡𝑢𝑏𝑟𝑒 𝑎 𝑚𝑎𝑟𝑐̧)

Els nivells de contaminació de l'aire per partícules PM 2.5 a Sóller són aproximadament el doble dels recomanats per l'Organització Mundial de la Salut, segons dades de la plataforma Sóller per l'Aire. El nivell mitjà anual de PM 2,5 per a tots els sensors de qualitat de l'aire a la vall de Sóller ha estat de 9,28. La plataforma maneja dades d'una dotzena de sensors repartits pel municipi.

El nivell màxim recomanat per l'OMS és de 5 µg / m³ (encara que el límit legal establert per la UE és més alt, 25 µg / m³). A partir del mes d'octubre, 2021, L'Organització Mundial de la Salut (OMS) ha actualitzat les seves guies de qualitat de l’aire, que eren de l’any 2005.Les noves directrius aporten proves clares del fet que la contaminació de l'aire, en concentracions encara més baixes del que es considerava fins ara, provoca un gran perjudici per a la salut humana. El nivell màxim anual recomanat de partícules fines (PM2,5) passa de 10 µg/m³ a 5 µg/m³. El nivell màxim recomanat de 24hs passa de 25 µg/m³ a 15 µg/m³.

‘𝑺𝒐́𝒍𝒍𝒆𝒓 𝒗𝒊𝒖 𝒔𝒊𝒔 𝒎𝒆𝒔𝒐𝒔 𝒂 𝒍'𝒂𝒏𝒚 𝒂𝒎𝒃 𝒍'𝒂𝒊𝒓𝒆 𝒔𝒂𝒍𝒖𝒅𝒂𝒃𝒍𝒆 (𝒂𝒃𝒓𝒊𝒍 𝒂 𝒔𝒆𝒕𝒆𝒎𝒃𝒓𝒆) 𝒊 𝒔𝒊𝒔 𝒎𝒆𝒔𝒐𝒔 𝒎𝒆́𝒔 𝒑𝒆𝒓 𝒅𝒂𝒗𝒂𝒍𝒍 𝒅𝒆𝒍𝒔 𝒏𝒊𝒗𝒆𝒍𝒍𝒔 𝒓𝒆𝒄𝒐𝒎𝒂𝒏𝒂𝒕𝒔 𝒑𝒆𝒓 𝒍'𝑶𝑴𝑺 (𝒐𝒄𝒕𝒖𝒃𝒓𝒆 𝒂 𝒎𝒂𝒓𝒄̧)’

No obstant això, la dada mitjana de l'any oculta importants contrastos entre els mesos i segons l'hora del dia. I la xifra varia dràsticament segons la ubicació.

Per exemple, la mitjana del trimestre de gener a març va ser de 13,99 i la d'octubre a desembre de 12,35. Per contra, el trimestre abril a juny va registrar una xifra de 4,30 i de juliol a setembre la xifra va ser de 4,72.

El pitjor mes, amb diferència, ha estat desembre amb una xifra de 21,73, seguit del febrer (15,36 ) i gener (14,03). Els millors mesos per a la qualitat de l'aire són maig (3,48), juliol (4,13) i abril (4,61).

Les mesures també varien segons l'hora. L'interval de temps amb la pitjor qualitat de l'aire és generalment de 18.00 a 00.00 hores. Aquest va ser el cas en els primers quatre mesos de l'any i al novembre i desembre també. Al gener, per exemple, durant la franja horària 18.00 a 00.00, el nivell mitjà de PM 2.5 va ser de 25,74 µg / m³. El nivell de 25 µg / m³ es va superar durant 11 dies en aquesta franja horària durant el mes de gener, amb nivells desfavorables en 4 d'aquests dies i molt desfavorables (per sobre de 51 µg / m³) durant 7 dies. Al febrer, durant la franja horària 18.00 a 00.00, el nivell mitjà de PM 2.5 va ser de 25,91 µg / m³. El nivell de 25 µg / m³ es va superar durant 15 dies en aquesta franja horària durant el mes de febrer.

‘𝑬𝒍𝒔 𝒑𝒊𝒄𝒔 𝒎𝒆́𝒔 𝒂𝒍𝒕𝒔 𝒔𝒐𝒍𝒆𝒏 𝒑𝒓𝒐𝒅𝒖𝒊𝒓-𝒔𝒆 𝒂𝒍𝒔 𝒎𝒂𝒕𝒊𝒏𝒔’

Cal assenyalar, no obstant això, que els pics més alts solen produir-se als matins, quan hi ha nivells de PM 2,5 per sobre de 200, i fins i tot 300.

És a dir, l'aire està desfavorable durant més hores a les tardes, però resulta molt desfavorable als matins encara que durant menys hores.

A més, les xifres mitjanes oculten períodes prolongats d'exposició a PM 2.5 a nivells que sovint són considerablement més alts que les mitjanes. Per exemple, els sollerics varen estar exposats a nivells superiors a 25 µg / m³ durant períodes de més de 4 hores en 17 dies al gener, 21 dies al febrer i 12 dies al març.

A l'octubre, coincidint amb l'inici de la crema de podes, la qualitat de l'aire va ser pitjor als matins. No obstant això, les pluges prolongades durant el mes de novembre varen ajudar a què no es poguessin fer focs agrícoles i, per tant, durant la major part de novembre, la qualitat de l'aire va ser pitjor a les nits, probablement a causa de les estufes de llenya.

Al desembre, la crema de podes es va reprendre amb intensitat i això, juntament amb l’augment de l’encesa d’estufes de llenya, va provocar una tempesta perfecta: altíssims nivells de contaminació (els pitjors de l'any) pels matins i les tardes, amb una treva al migdia.

Com s’ha esmentat anteriorment, les mesures també varien segons la zona. Les tres pitjors mitjanes diàries varen ser registrades al Camí Cas Jurat, Camí Can Guida i Plaça Amèrica. Els mesuraments més baixos es varen registrar al cèntric carrer d'Isabel II, al carrer de Sant Jaume i carrer Pere Serra. Durant els mesos de novembre i desembre, el pitjor lloc per respirar ha estat el carrer de Sa Lluna. Cal assenyalar que el sensor d’aquest carrer està situat a una teulada i probablement està detectant el fum de les estufes de llenya del centre de Sóller.

‘Equival a fumar 154 cigarrets a l'any (inclosos els bebès), quasi mig paquet al mes’

Aquests nivells de contaminació haurien de ser motiu de preocupació per a uns certs sectors de la població, inclosos els bebès, els nins, les persones majors i les persones amb malalties respiratòries. L'organització Berkeley Earth ha calculat que un cigarret al dia equival a un nivell de PM 2,5 de 22 μg / m³

Per exemple, una mitjana anual de 9.28 equival a fumar al voltant de 13 cigarrets al mes. I això inclou a bebès i nins, persones amb asma i altres malalties respiratòries. El mes de desembre és probable que cada solleric, els bebès inclosos, fumin l'equivalent d'un paquet sencer de tabac.

A més, a part de PM 2.5, l'aire a la regió de Tramuntana registra consistentment nivells molt alts d'ozó.

Potser són més preocupants altres compostos químics que s'alliberen l'aire a través de la combustió. La zona del col·legi públic es Puig va experimentar uns pics en nivells de substàncies químiques en l'aire al gener enguany, entre elles Benzo(a)pirè, un hidrocarbur aromàtic policíclic (HAP). Aquests compostos són, en moltes ocasions, potencialment cancerígens.

(Entre novembre de 2020 i gener de 2021, el Govern Balear, en col·laboració amb el Laboratori de l'Atmosfera de la Direcció General d'Energia i Canvi Climàtic, va instal·lar a les dependències del Jardí Botànic i del Museu de Ciències i el CP Es Puig un captador d'alt volum per fer una campanya de mesura de la Qualitat de l'Aire a Sóller, mesurant el nivell d'immissió dels Hidrocarburs Aromàtics Policíclics (HAPs / PAHs).)

La Plataforma Sóller per l'Aire comença l'any col·locant quatre nous sensors per poder cobrir més zones de la vall.
... See MoreSee Less
𝐒𝐨́𝐥𝐥𝐞𝐫 𝐭𝐚𝐧𝐜𝐚 𝐥𝐚𝐧𝐲 𝟐𝟎𝟐𝟏 𝐚𝐦𝐛 𝐧𝐢𝐯𝐞𝐥𝐥𝐬 𝐝𝐞 𝐜𝐨𝐧𝐭𝐚𝐦𝐢𝐧𝐚𝐜𝐢𝐨́ 𝐚𝐭𝐦𝐨𝐬𝐟𝐞̀𝐫𝐢𝐜𝐚 𝐪𝐮𝐚𝐬𝐢 𝐝𝐮𝐞𝐬 𝐯𝐞𝐠𝐚𝐝𝐞𝐬 𝐬𝐮𝐩𝐞𝐫𝐢𝐨𝐫𝐬 𝐚𝐥𝐬 𝐧𝐢𝐯𝐞𝐥𝐥𝐬 𝐫𝐞𝐜𝐨𝐦𝐚𝐧𝐚𝐭𝐬 𝐩𝐞𝐫 𝐥𝐎𝐌𝐒

⁣ 𝐸𝑞𝑢𝑖𝑣𝑎𝑙 𝑎 𝑓𝑢𝑚𝑎𝑟 154 𝑐𝑖𝑔𝑎𝑟𝑟𝑒𝑡𝑠 𝑎 𝑙𝑎𝑛𝑦 (𝑖𝑛𝑐𝑙𝑜𝑠𝑜𝑠 𝑒𝑙𝑠 𝑏𝑒𝑏𝑒̀𝑠), 𝑔𝑎𝑖𝑟𝑒𝑏𝑒́ 𝑚𝑖𝑔 𝑝𝑎𝑞𝑢𝑒𝑡 𝑎𝑙 𝑚𝑒𝑠.⁣
 ⁣
 𝐷𝑒𝑠𝑒𝑚𝑏𝑟𝑒: 𝑒𝑙 𝑚𝑒𝑠 𝑞𝑢𝑒 𝑟𝑒𝑔𝑖𝑠𝑡𝑟𝑎 𝑒𝑙𝑠 𝑝𝑖𝑡𝑗𝑜𝑟𝑠 𝑛𝑖𝑣𝑒𝑙𝑙𝑠, quatre 𝑣𝑒𝑔𝑎𝑑𝑒𝑠 𝑒𝑙𝑠 𝑛𝑖𝑣𝑒𝑙𝑙𝑠 𝑒𝑠𝑡𝑎𝑏𝑙𝑒𝑟𝑡𝑠 𝑝𝑒𝑟 𝑙𝑂𝑀𝑆. 𝑀𝑎𝑖𝑔 𝑒́𝑠 𝑞𝑢𝑎𝑛 𝑒𝑠 𝑟𝑒𝑠𝑝𝑖𝑟𝑎 𝑚𝑖𝑙𝑙𝑜𝑟⁣
 ⁣
 𝑆𝑜́𝑙𝑙𝑒𝑟 𝑣𝑖𝑢 𝑠𝑖𝑠 𝑚𝑒𝑠𝑜𝑠 𝑎 𝑙𝑎𝑛𝑦 𝑎𝑚𝑏 𝑙𝑎𝑖𝑟𝑒 𝑠𝑎𝑙𝑢𝑑𝑎𝑏𝑙𝑒 (𝑎𝑏𝑟𝑖𝑙 𝑎 𝑠𝑒𝑡𝑒𝑚𝑏𝑟𝑒) 𝑖 𝑠𝑖𝑠 𝑚𝑒𝑠𝑜𝑠 𝑚𝑒́𝑠 𝑝𝑒𝑟 sobre 𝑑𝑒𝑙𝑠 𝑛𝑖𝑣𝑒𝑙𝑙𝑠 𝑟𝑒𝑐𝑜𝑚𝑎𝑛𝑎𝑡𝑠 𝑝𝑒𝑟 𝑙𝑂𝑀𝑆 (𝑜𝑐𝑡𝑢𝑏𝑟𝑒 𝑎 𝑚𝑎𝑟𝑐̧)

Els nivells de contaminació de laire per partícules PM 2.5 a Sóller són aproximadament el doble dels recomanats per lOrganització Mundial de la Salut, segons dades de la plataforma Sóller per lAire. El nivell mitjà anual de PM 2,5 per a tots els sensors de qualitat de laire a la vall de Sóller ha estat de 9,28. La plataforma maneja dades duna dotzena de sensors repartits pel municipi. 

El nivell màxim recomanat per lOMS és de 5 µg / m³ (encara que el límit legal establert per la UE és més alt, 25 µg / m³). A partir del mes doctubre, 2021, LOrganització Mundial de la Salut (OMS) ha actualitzat les seves guies de qualitat de l’aire, que eren de l’any 2005.Les noves directrius aporten proves clares del fet que la contaminació de laire, en concentracions encara més baixes del que es considerava fins ara, provoca un gran perjudici per a la salut humana. El nivell màxim anual recomanat de partícules fines (PM2,5) passa de 10 µg/m³ a 5 µg/m³. El nivell màxim recomanat de 24hs passa de 25 µg/m³ a 15 µg/m³.

‘𝑺𝒐́𝒍𝒍𝒆𝒓 𝒗𝒊𝒖 𝒔𝒊𝒔 𝒎𝒆𝒔𝒐𝒔 𝒂 𝒍𝒂𝒏𝒚 𝒂𝒎𝒃 𝒍𝒂𝒊𝒓𝒆 𝒔𝒂𝒍𝒖𝒅𝒂𝒃𝒍𝒆 (𝒂𝒃𝒓𝒊𝒍 𝒂 𝒔𝒆𝒕𝒆𝒎𝒃𝒓𝒆) 𝒊 𝒔𝒊𝒔 𝒎𝒆𝒔𝒐𝒔 𝒎𝒆́𝒔 𝒑𝒆𝒓 𝒅𝒂𝒗𝒂𝒍𝒍 𝒅𝒆𝒍𝒔 𝒏𝒊𝒗𝒆𝒍𝒍𝒔 𝒓𝒆𝒄𝒐𝒎𝒂𝒏𝒂𝒕𝒔 𝒑𝒆𝒓 𝒍𝑶𝑴𝑺 (𝒐𝒄𝒕𝒖𝒃𝒓𝒆 𝒂 𝒎𝒂𝒓𝒄̧)’

No obstant això, la dada mitjana de lany oculta importants contrastos entre els mesos i segons lhora del dia. I la xifra varia dràsticament segons la ubicació.

Per exemple, la mitjana del trimestre de gener a març va ser de 13,99 i la doctubre a desembre de 12,35. Per contra, el trimestre abril a juny va registrar una xifra de 4,30 i de juliol a setembre la xifra va ser de 4,72. 

El pitjor mes, amb diferència, ha estat desembre amb una xifra de 21,73, seguit del febrer (15,36 ) i gener (14,03). Els millors mesos per a la qualitat de laire són maig (3,48), juliol (4,13) i abril (4,61).

Les mesures també varien segons lhora. Linterval de temps amb la pitjor qualitat de laire és generalment de 18.00 a 00.00 hores. Aquest va ser el cas en els primers quatre mesos de lany i al novembre i desembre també. Al gener, per exemple, durant la franja horària 18.00 a 00.00, el nivell mitjà de PM 2.5 va ser de 25,74 µg / m³. El nivell de 25 µg / m³ es va superar durant 11 dies en aquesta franja horària durant el mes de gener, amb nivells desfavorables en 4 daquests dies i molt desfavorables (per sobre de 51 µg / m³) durant 7 dies. Al febrer, durant la franja horària 18.00 a 00.00, el nivell mitjà de PM 2.5 va ser de 25,91 µg / m³. El nivell de 25 µg / m³ es va superar durant 15 dies en aquesta franja horària durant el mes de febrer.

‘𝑬𝒍𝒔 𝒑𝒊𝒄𝒔 𝒎𝒆́𝒔 𝒂𝒍𝒕𝒔 𝒔𝒐𝒍𝒆𝒏 𝒑𝒓𝒐𝒅𝒖𝒊𝒓-𝒔𝒆 𝒂𝒍𝒔 𝒎𝒂𝒕𝒊𝒏𝒔’

Cal assenyalar, no obstant això, que els pics més alts solen produir-se als matins, quan hi ha nivells de PM 2,5 per sobre de 200, i fins i tot 300.

És a dir, laire està desfavorable durant més hores a les tardes, però resulta molt desfavorable als matins encara que durant menys hores.

A més, les xifres mitjanes oculten períodes prolongats dexposició a PM 2.5 a nivells que sovint són considerablement més alts que les mitjanes. Per exemple, els sollerics varen estar exposats a nivells superiors a 25 µg / m³ durant períodes de més de 4 hores en 17 dies al gener, 21 dies al febrer i 12 dies al març. 

A loctubre, coincidint amb linici de la crema de podes, la qualitat de laire va ser pitjor als matins. No obstant això, les pluges prolongades durant el mes de novembre varen ajudar a què no es poguessin fer focs agrícoles i, per tant, durant la major part de novembre, la qualitat de laire va ser pitjor a les nits, probablement a causa de les estufes de llenya. 

Al desembre, la crema de podes es va reprendre amb intensitat i això, juntament amb l’augment de l’encesa d’estufes de llenya, va provocar una tempesta perfecta: altíssims nivells de contaminació (els pitjors de lany) pels matins i les tardes, amb una treva al migdia.

Com s’ha esmentat anteriorment, les mesures també varien segons la zona. Les tres pitjors mitjanes diàries varen ser registrades al Camí Cas Jurat, Camí Can Guida i Plaça Amèrica. Els mesuraments més baixos es varen registrar al cèntric carrer dIsabel II, al carrer de Sant Jaume i carrer Pere Serra. Durant els mesos de novembre i desembre, el pitjor lloc per respirar ha estat el carrer de Sa Lluna. Cal assenyalar que el sensor d’aquest carrer està situat a una teulada i probablement està detectant el fum de les estufes de llenya del centre de Sóller.

‘Equival a fumar 154 cigarrets a lany (inclosos els bebès), quasi mig paquet al mes’

Aquests nivells de contaminació haurien de ser motiu de preocupació per a uns certs sectors de la població, inclosos els bebès, els nins, les persones majors i les persones amb malalties respiratòries.  Lorganització Berkeley Earth ha calculat que un cigarret al dia equival a un nivell de PM 2,5 de 22 μg / m³

Per exemple, una mitjana anual de 9.28 equival a fumar al voltant de 13 cigarrets al mes. I això inclou a bebès i nins, persones amb asma i altres malalties respiratòries. El mes de desembre és probable que cada solleric, els bebès inclosos, fumin lequivalent dun paquet sencer de tabac.

A més, a part de PM 2.5, laire a la regió de Tramuntana registra consistentment nivells molt alts dozó. 

Potser són més preocupants altres compostos químics que salliberen laire a través de la combustió. La zona del col·legi públic es Puig va experimentar uns pics en nivells de substàncies químiques en laire al gener enguany, entre elles Benzo(a)pirè, un hidrocarbur aromàtic policíclic (HAP). Aquests compostos són, en moltes ocasions, potencialment cancerígens. 

(Entre novembre de 2020 i gener de 2021, el Govern Balear, en col·laboració amb el Laboratori de lAtmosfera de la Direcció General dEnergia i Canvi Climàtic, va instal·lar a les dependències del Jardí Botànic i del Museu de Ciències i el CP Es Puig un captador dalt volum per fer una campanya de mesura de la Qualitat de lAire a Sóller, mesurant el nivell dimmissió dels Hidrocarburs Aromàtics Policíclics (HAPs / PAHs).)

La Plataforma Sóller per lAire comença lany col·locant quatre nous sensors per poder cobrir més zones de la vall.

Comment on Facebook

Joan Ruiz Mesquida

Timeline photoswww.saveu.cat/article.php?art=14125
#SaVeu
#VeuDeSóller
#Sóller
... See MoreSee Less
Load more
Share This